• bg_page

Σχετικά Με

Το Premium Kiwi στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου διαχείρισης των ελληνικών ακτινίδιων, με έμφαση στη βελτίωση της συντηρισιμότητας και στη διατήρηση της ποιότητάς τους, ώστε αυτά να εξαχθούν σε σημαντικές, αναδυόμενες αλλά μακρινές αγορές του εξωτερικού, συγκεκριμένα στη Γερμανία, στην Ινδία, στην Κίνα, και στον Καναδά. Τα εν λόγω ακτινίδια θα πληρούν τεχνικές προδιαγραφές συγκομιδής, συντήρησης, μεταφοράς, ωρίμανσης στο ‘ράφι’, και γευστικής ποιότητας.

Η εφαρμογή ενός μεθοδολογικού πλαισίου μετασυλλεκτικής διαχείρισης των ελληνικών ακτινίδιων αποτελεί το κύριο στοιχείο πρωτότυπης εμπορικής συνεισφοράς του έργου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες Πρωτοφανούσης ΑΕ (εμπορική επωνυμία PROTO) και Χατζησαλάτας ΑΕ (εμπορική επωνυμία Φρουτέλειον), είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ελληνικών ακτινιδίων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύγχρονης βιβλιογραφίας όπου οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί της ποιότητας των καρπών αλληλοεπικαλύπτονται με αυτούς της παρατεταμένης συντηρισιμότητας, το έργο καινοτομεί επιστημονικά προσφέροντας  - για πρώτη φορά - υπολογιστικές μεθοδολογίες και προσαρμοσμένα εργαλεία πρόβλεψης της μετασυλλεκτικής ζωής των ακτινιδίων, ενώ αναμένεται να αναδείξει νέες βιολογικές υποθέσεις για την κατανόηση του μηχανισμού ωρίμανσης των ακτινιδίων.

Το Premium Kiwi αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα νέο τύπο εξαγώγιμου ελληνικού ακτινιδίου υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα προέρχεται από την εκτεταμένη έρευνα και καινοτομία του έργου σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη εμπειρία των συμμετεχόντων. Το προϊόν αυτό δεν θα ανταγωνιστεί ευθέως τις ποσότητες ελληνικών ακτινιδίων που διοχετεύονται μαζικά στην εξωτερική αγορά, αλλά θα βάλει τις βάσεις για τη διεύρυνση αυτής της αγοράς με τη δημιουργία μιας νέας υποκατηγορίας ακτινιδίων με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η συνολική διαχείριση των ακτινιδίων θα ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο ‘από τον οπωρώνα στο ράφι’, που θα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές προσδιορισμού του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, επίκαιρες τεχνολογίες συντήρησης καρπών, υψηλής απόδοσης και ευρείας κλίμακας βιομοριακές αναλύσεις, προσεγγίσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και καινοτόμες μεθόδους προ-ανίχνευσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών σε συνδυασμό με δοκιμές γευστικής/οσφρητικής ποιότητας. Το έργο δεν θα δημιουργήσει μόνο ένα προϊόν (Premium Kiwi) το οποίο θα είναι σύντομα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο αλλά θα θέσει τη βάση και τις τεχνολογικές προδιαγραφές προς ένα μελλοντικό-γενικότερο σύστημα διαχείρισης των ελληνικών φρούτων το οποίο θα στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα, στην καινοτομία και στην επιχειρηματική ανακάλυψη.

 

Στοχοι

Για την επίτευξη του στόχου θα πραγματοποιηθεί:

  • εφαρμογή σύγχρονης μεθοδολογίας Μη Καταστροφικού Ελέγχου (Non Destructive Control) των ποιοτικών χαρακτηριστικών ακτινιδίων κατά τη συγκομιδή τους ώστε να αποτελεί τη βάση για την επιλογή καρπών προδιαγραφών υψηλής ποιότητας που θα αποσταλούν στις αγορές ενδιαφέροντος
  • ανάπτυξη μεθόδου πρόβλεψης της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς των ακτινιδίων, που σε συνδυασμό με προσεγγίσεις Βαθιάς Εκμάθησης Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων, θα επιτρέπει την επιλογή καρπών που θα είναι κατάλληλοι για μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις
  • εφαρμογή μεγάλης κλίμακας μοριακών τεχνικών Συστημικής Βιολογίας για ταυτοποίηση δυνητικών βιο-δεικτών έγκαιρης πρόβλεψης της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς των ακτινιδίων
  • συνδυαστική χρήση σύγχρονων τεχνολογιών συντήρησης για διασφάλιση της ποιότητας των ακτινιδίων που θα αποσταλούν στις επιλεγμένες-μακρινές αγορές
  • αποτύπωση, προσομοίωση και πειραματισμός σε ότι αφορά τις συνθήκες μεταφοράς ακτινιδίων σε απομακρυσμένες αγορές
  • ανάπτυξη, σύνταξη και εμπορική εφαρμογή εξειδικευμένου για κάθε αγορά πρωτοκόλλου διασφάλισης της ποιότητας των εξαγώγιμων ακτινιδίων
  • ενέργειες προώθησης στις αγορές-στόχους για εμπορική εκμετάλλευση του πρωτοκόλλου ποιότητας και ενίσχυση του ανταγωνιστικού  πλεονεκτήματος των ελληνικών ακτινιδίων.

 

Πρωτοτυπια της Προτασης

Η εφαρμογή ενός μεθοδολογικού πλαισίου μετασυλλεκτικής διαχείρισης των ελληνικών ακτινίδιων αποτελεί το κύριο στοιχείο πρωτότυπης εμπορικής συνεισφοράς του έργου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες Πρωτοφανούσης ΑΕ (εμπορική επωνυμία PROTO) και Χατζησαλάτας ΑΕ (εμπορική επωνυμία Φρουτέλειον), είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ελληνικών ακτινιδίων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύγχρονης βιβλιογραφίας όπου οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί της ποιότητας των καρπών αλληλο-επικαλύπτονται με αυτούς της παρατεταμένης συντηρησιμότητας, το έργο καινοτομεί επιστημονικά προσφέροντας  - για πρώτη φορά - υπολογιστικές μεθοδολογίες και προσαρμοσμένα εργαλεία πρόβλεψης της μετασυλλεκτικής ζωής των ακτινιδίων, ενώ αναμένεται να αναδείξει νέες βιολογικές υποθέσεις για την κατανόηση του μηχανισμού ωρίμανσης των ακτινιδίων.

 

Οικονομικη και εμπορικη αξιοποιηση των αποτελεσματων

Το προτεινόμενο έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εμπορία των ελληνικών ακτινιδίων σε σημαντικές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συμμετέχουσες εταιρείεςΠρωτοφανούσης ΑΕ (PROTO) και Χατζησαλάτας ΑΕ (Φρουτέλειον), είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ελληνικών ακτινιδίων. Συνεπώς τα εστιασμένα αποτελέσματα του έργου πάνω σε σημαντικές προκλήσεις του κλάδου (εξαγωγές ακτινιδίων υψηλής ποιότητας) μπορούν να έχουν σημαντική εμπορική αξιοποίηση ώστε να μοχλεύσουν την οικονομική δραστηριότητα της εγχώριας ακτινίδιο-βιομηχανίας. Το πρωτόκολλο που θα σχεδιαστεί θα έχει τον ρόλο ενός σύγχρονου εγχειριδίου μετασυλλεκτικής μεταχείρισης του καρπού, και βασικό εργαλείο καλλιεργητών και επιχειρηματιών του κλάδου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον, το πρωτόκολλο ορθής μεταφοράς για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων θα ενισχύσει το σύστημα εμπορευματικών μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ακτινιδίων, προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η διαδικασία εφαρμογής του πρωτοκόλλου προάγει την επικοινωνία ανάμεσα στα διάφορα τμήματα των συμμετεχόντων εταιρειών  αντιμετωπίζοντας το σημαντικό πρόβλημα της ενδοεπικοινωνίας που υπάρχουν σε πολλές επιχειρήσεις στον τομέα των εξαγωγών φρούτων, προσφέροντας κατά συνέπεια ορθολογικότερη λήψη αποφάσεων. Η μορφοποίηση του μοντέλου μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την επέκταση και εφαρμογή του και σε άλλα εξαγώγιμα φρούτα.

 

 

 

 

Researchers

  • img_testim_001

    Δρ. Αθανασιος Μολασιωτης

    (Συντονιστής) Αναπληρωτής καθηγητής με αντικείμενο ‘Δενδροκομία’ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ.
  • img_testim_001

    Δρ. Μοσχου Δημητριος

    Καθηγητής με αντικείμενο «Γεωργική Μηχανολογία» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του ΑΠΘ.
  • img_testim_001

    Δρ. Ιωαννης Γανοπουλος

    Εντεταλμένος Ερευνητής, Μοριακή Βελτίωση Φυτών, ΙΓΒΦΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,
  • img_testim_001

    Δρ. Γεωργια Τανου

    Ερευνήτρια ΙΕΥΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με αντικείμενο 'Φυσιολογία και Θρέψη Δενδρωδών Καλλιεργειών'
  • img_testim_001

    Δρ. Χρηστος Μπαζακος

    Ερευνητής στο ΙΓΒΦΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με αντικείμενο Γενετική Βελτίωση Φυλλοβόλων Δένδρων (2018 – σήμερα).
  • img_testim_001

    Δρ. Ευαγγελος Καραγιαννης

    Μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Γεωπονίας, Εργαστήριο Δενδροκομίας Α.Π.Θ
  • img_testim_001

    Δρ. Μιχαηλ Μιχαηλιδης

    Μεταδικατορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Δενδροκομίας ΑΠΘ.
  • img_testim_001

    Δρ. Ξανθουλα Ειρηνη Πανταζη

    Mεταδιδακτορικός Ερευνητής στο ΑΠΘ με αντικείμενο Τεχνητή Νοημοσύνη και κάτοχος διδακτορικού στην Μηχανική Βιοσυστημάτων.
  • img_testim_001

    Αφροδιτη Αλεξανδρα Ταμουριδου

    Ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας στο ΑΠΘ με ειδίκευση στην σύντηξη δεδομένων με νευρωνικά συστήματα βαθιάς εκμάθησης στη Γεωργία.
  • img_testim_001

    Χρυσανθη Πολυχρονιαδου

    Υποψήφια Διδάκτορας, Εργαστήριο Δενδροκομίας, ΑΠΘ
  • img_testim_001

    Χριστινα Σκοδρα

    Υποψήφια Διδάκτορας, Εργαστήριο Δενδροκομίας, ΑΠΘ
  • img_testim_001

    Βαγια Τιτελη

    Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Εργαστήριο Δενδροκομίας, ΑΠΘ
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ