• bg_page

ΑΠΘ

 

Συντονιστης :


 

Περιγραφή Φορέα -

To Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Το κυρίως campus βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 430.000 m2, ενώ ορισμένες από τις εγκαταστάσεις του, είτε εκπαιδευτικές είτε διοικητικές, βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή σε άλλες πόλεις. Συνολικά περιλαμβάνει 10 σχολές, που συγκροτούνται από 40 τμήματα και 1 μονοτμηματική σχολή. Λειτουργούν 61 Κλινικές (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής), 295 θεσμοθετημένα Εργαστήρια και 23 Σπουδαστήρια. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, μαζί με τις 45 περιφερειακές βιβλιοθήκες των Τμημάτων και των Σχολών (17 εκ των οποίων θεσμοθετημένες) συγκροτούν το σύστημα βιβλιοθηκών του A.Π.Θ. Στο ΑΠΘ λειτουργούν 41 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και 92 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε μεμονωμένα τμήματα, αλλά και διατμηματικά, διαπανεπιστημιακά και διεθνή. Υπάρχουν ακόμη 23 συνεργασίες με ξένα Ιδρύματα για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, Ελλήνων και ξένων υποψήφιων διδακτόρων με συνεπίβλεψη. Στις Σχολές και στα Τμήματα του φοιτούν σήμερα 73.930 φοιτητές, εκ των οποίων οι 65.026 παρακολουθούν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 8.472 μεταπτυχιακά προγράμματα (εκ των οποίων, οι 3.952 είναι υποψήφιοι διδάκτορες). Tο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) ανέρχεται σε 2.024 άτομα, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Δ.Π.) σε 287 άτομα και το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό σε 53. Στο εκπαιδευτικό έργο συνεπικουρούν ακόμη 134 μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (E.Τ.Ε.Π.) ενώ στη διοίκηση εργάζονται 245 μόνιμοι υπάλληλοι και 294 με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.)

 

Περιγραφή δραστηριοτήτων, ερευνητικών ενδιαφερόντων Εργαστηρίων Δενδροκομίας και Γεωργικής Μηχανολογίας, ΑΠΘ

Το εργαστήριο Δενδροκομίας έχει μακρά παράδοση ερευνητικής δραστηριοποίησης σε θέματα που σχετίζονται με τα κριτήρια ωρίμανσης για συγκομιδή (ροδάκινο, μήλο, αχλάδι, ακτινίδιο), καθώς και με την ποιότητα των παραπάνω καρπών. Επιπρόσθετα διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση στη μοριακή ανάλυση οπωροφόρων δένδρων και καρπών με συστημικές τεχνολογίες αιχμής (γονιδιωματική, επιγονιδιωματική, μεταγραφομική, πρωτεομική, μεταβολομική). Η προαναφερθείσα ερευνητική δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά υψηλής απήχησης και σε σύναψη συνεργασιών με ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού καθώς και με φορές της βιομηχανίας του αγροδιατροφικού τομέα. Επιπρόσθετα έχει υλοποιήσει και υλοποιεί από τη θέση του συντονιστή με επιτυχία ερευνητικά προγράμματα μεγάλης εμβέλειας Την τελευταία δεκαετία το Εργαστήριο Δενδροκομίας συμμετείχε από τη θέση του συντονιστή ή ως μέλος σε 25 ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς (Εθνικά Προγράμματα ΕΣΠΑ ‘Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ’, Εθνικό ερευνητικό δίκτυο ‘Οι Δρόμοι της Ελιάς’, κ.ά.) ή ιδιωτικούς πόρους. Το Εργαστήριο Δενδροκομίας του ΑΠΘ διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και την απαιτούμενη μεθοδολογία για την υποστήριξη των ποιοτικών και μοριακών αναλύσεων των καρπών, όπως αναλυτικά αναφέρεται παρακάτω.

Το εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη αισθητήρων και συστημάτων αποφάσεων για τη μελέτη της κατάστασης των φυτών με αυτοματοποιημένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές βιοσυστημάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία και τις εφαρμογές της βιο-εμπνευσμένης επεξεργασίας πληροφοριών, της νευροεπιστήμης, της αυτο-οργάνωσης και της υπολογιστικής νοημοσύνης και ειδικότερα τις εφαρμογές αυτών των τεχνικών στον ευφυή έλεγχο, την αναγνώριση προτύπων, τη σύντηξη δεδομένων, την ασφάλεια των τροφίμων και την ιχνηλασιμότητα και τη γνωσιακή ρομποτική. Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας έχει έντονη συγγραφική δραστηριότητα σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης, ενώ έχει συμμετάσχει σε 50 ερευνητικά έργα και έχει συντονίσει 2 Ηorizon2020 (2019-2023).

 

Κύρια Ερευνητική Ομάδα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

 

Δρ. Μολασιώτης Αθανάσιος. Αναπληρωτής καθηγητής με αντικείμενο ‘Δενδροκομία’ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ.

Έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος ερευνητικής ομάδας, σε 28 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ διατέλεσε κριτής σε 188 επιστημονικά άρθρα σε 64 περιοδικά καθώς και σε διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει μετα-εκπαιδευτεί στη Γαλλία (CNRS-Bayer Crop Science Joint Laboratory, Lyon και INRA-Versailles-Grignon) σε τεχνικές πρωτεομικής και μεταβολομικής ανάλυσης. Mέλος της συμβουλευτικής ομάδας (Advisory Committee) της πλατφόρμας «Αγροδιατροφής» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και μέλος επίσης του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) της ΓΓΕΤ. Προέδρος της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ). Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου της Εμβληματικής δράσης ‘Οι δρόμοι της Ελιάς’. Το ερευνητικό του έργο αφορά τη φυσιολογία των οπωροφόρων δένδρων και τη βιολογία των καρπών και περιλαμβάνει 68 δημοσιευμένες εργασίες στο Science Citation Index (SCI), 5 κεφάλαια βιβλίων, 38 και 72 αντίστοιχα ανακοινώσεις σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια, ενώ έχει λάβει συνολικά 1803 αναφορές (h index = 23).

 

Δρ. Δημήτριος Μόσχου. Καθηγητής με αντικείμενο «Γεωργική Μηχανολογία» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του ΑΠΘ.

Έχει 27 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη αισθητήρων και συστημάτων αποφάσεων για την εξέταση της κατάστασης των φυτών με αυτοματοποιημένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές βιοσυστημάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία και τις εφαρμογές της βιο-εμπνευσμένης επεξεργασίας πληροφοριών, της νευροεπιστήμης, της αυτο-οργάνωσης και της υπολογιστικής νοημοσύνης και ειδικότερα τις εφαρμογές αυτών των τεχνικών στον ευφυή έλεγχο, την αναγνώριση προτύπων, τη σύντηξη δεδομένων, την ασφάλεια των τροφίμων και την ιχνηλασιμότητα και τη γνωσιακή ρομποτική. Είναι συγγραφέας ερευνητικής μονογραφίας για τα αυτο-οργανωτικά δίκτυα και συστήματα μάθησης (Δημήτριος Μόσχου, "Τεχνητοί νευρωνικοί χάρτες", ISBN: 978-3639150568, 2009) και είναι συγγραφέας σε πάνω από 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια συλλογικών τόμων και εργασίες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων (με αποτέλεσμα 2600+ παραπομπές, h index = 25). Έχει συμμετάσχει σε 50 ερευνητικά έργα. Είναι συντονιστής σε 2 Ηorizon2020 (2019-2023).

 

Δρ. Ξανθούλα Ειρήνη Πανταζή. Mεταδιδακτορικός Ερευνητής στο ΑΠΘ με αντικείμενο Τεχνητή Νοημοσύνη και κάτοχος διδακτορικού στην Μηχανική Βιοσυστημάτων.

Ειδικεύεται στα βιο-εμπνευσμένα υπολογιστικά συστήματα και την εξόρυξη δεδομένων. Η ερευνητική της εμπειρία περιλαμβάνει τη Γεωργία ακριβείας , τη διάγνωση καταπονήσεων σε φυτά, τη σύντηξη αισθητήρων, τη μηχανική εκμάθηση και  τη μη καταστροφική παρακολούθηση βιο-υλικού  με αισθητήρες και την  προστασία των καλλιεργειών.  Πρόσφατα αντικείμενα  του πεδίου της  έρευνάς  της περιλαμβάνουν την εφαρμογή ενεργούς εκμάθησης σε δεδομένα  από αισθητήρες  με σκοπό την παρακολούθησης της κατάστασης των συνθηκών, τον προσδιορισμό της κατάστασης των καλλιεργειών με IoT, την  αναγνώριση των ειδών των ζιζανίων την φαινοτυπική αναγνώριση των  καλλιεργειών, καθώς και τον προσδιορισμό της ποιότητας μετά τη  συγκομιδή. Έχει παρουσιάσει  30 σχετικές εργασίες εκ των οποίων  8 σε διεθνή συνέδρια,  έχει δημοσιεύσει 15 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές  καθώς και 7 σε κεφάλαια βιβλίων. Έχει συμμετάσχει σε 14 ερευνητικά έργα.

 

Αφροδίτη Αλεξάνδρα Ταμουρίδου. Ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας στο ΑΠΘ με ειδίκευση στην σύντηξη δεδομένων με νευρωνικά συστήματα βαθιάς εκμάθησης στη Γεωργία.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ της Κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής. Η μεταπτυχιακή της διατριβή πραγματεύτηκε την έγκαιρη αναγνώριση ασθενειών με οπτικούς αισθητήρες για χαρτογράφηση ασθενειών σε  πραγματικό χρόνο στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας. Έχει συμβάλει στη  δημιουργία μιας εφαρμογής για smartphones για την αναγνώριση  μυκητολογικών προσβολών στο φύλλωμα μέσω σύντηξης ταξινομητών μιας κλάσης με βάση τις μεταβολές της υφής σε καλλιέργειες. Τα ερευνητικά  της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γεωργία ακριβείας, την ανίχνευση  καταπόνησης των φυτών, την ανίχνευση ζιζανίων, την παρακολούθηση  ασθενειών, τη μηχανική εκμάθηση και τις εφαρμογές της ρομποτικής στη γεωργία. Επιπλέον η κα Ταμουρίδου κατέχει μεταπτυχιακό της ειδίκευσης  Εδαφολογίας και Διαχείρισης Εδαφικών Πόρων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας και Τηλεπισκόπησης και Φασματοσκοπίας. Έχει δημοσιεύσει 8 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει συμμετάσχει σε 11 ερευνητικά έργα.

 

Πολυχρονιάδου Χρυσάνθη Yποψήφια διδάκτορας στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του ΑΠΘ

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές, το 2015 (με βαθμό 7,26 Λίαν καλώς), στο Τμήμα Γεωπονίας, του Α.Π.Θ. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, το 2018 (με βαθμό 9,47 Άριστα), του προγράμματος Διατήρηση Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών του τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι υποψήφια διδάκτορας στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα των καρπών και ειδικότερα των ακτινιδίων. Έχει συμμετάσχει σε δυο δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε έντεκα ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε έξι ερευνητικά έργα.

 

Σκόρδα Χριστίνα. Yποψήφια διδάκτορας στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του ΑΠΘ

Είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας αποφοιτώντας από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2018. Έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή διατριβή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ. Η διπλωματική της εργασία αφορούσε στην απόκριση ποικιλιών ελιάς σε παράγοντες που προκαλούν αβιοτική καταπόνηση με τη χρήση μοριακών μεθόδων και –omics εργαλείων, και συμμετέχει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας σε ερευνητικό έργο με τίτλο: Εμβληματική δράση ‘Οι Δρόμοι Της Ελιάς” Υποέργο 1: Γενετική και γονιδιωματική ανάλυση’. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ερευνητικό έργο που αφορά στην γενετική διατήρησης του ενδημικού κρητικού τσαγιού Sideritis syriaca subsp. syriaca, υπό την εποπτεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΚΕΤΑ.

 

Τιτέλη Βάγια. Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του ΑΠΘ


Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές το 2019 στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τον Οκτώβριο του 2019, παρακολουθεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετικής, Βελτίωσης Φυτών και Παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού» του τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά  της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της ωρίμανσης των καρπών με την εφαρμογή ‘–oμικών’ τεχνολογιών. Έχει συμμετάσχει σε τρία διεθνή συνέδρια και ένα εθνικό, με τέσσερις συνολικά αναρτημένες ανακοινώσεις, ενώ έχει δρομολογηθεί δημοσίευση της πτυχιακής της εργασίας σε επιστημονικό περιοδικό.

 

 

 

Διαθέσιμος εξοπλισμός/υποδομές Εργαστηρίου Δενδροκομίας και Γεωργικής Μηχανολογίας του ΑΠΘ που θα χρησιμοποιηθούν στο Έργο.

Τα εργαστήρια Δενδροκομίας και Γεωργικής Μηχανολογίας είναι πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονο εξοπλισμό διαθέσιμο για την υλοποίηση του προτεινομένου έργου.

Υποδομή Φυσιολογικών Αναλύσεων:  αέριο χρωματογράφο (GC), αναλυτή υφής, πιεσόμετρα (ηλεκτρονικά, τύπου Chatillon/Effegi) χρωματόμετρο Konika–Minolta, σακχαροδιαθλασίμετρα, φασματοφωτόμετρο, φασματοφωτόμετρο μικροπλακών (Elisa reader)

Υποδομή γονιδιωματικής ανάλυσης: Real time PCR με δυνατότητα High Resolution Melting ανάλυση, PCR Θερμοκυκλοποιητή, συσκευή ηλεκτροφόρησης DNA, σύστημα αποτύπωσης πηκτών

Υποδομή μεταβολομικής ανάλυσης: αέριο χρωματογράφο-φασματογράφο μάζας (GC-MS), υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης (HPLC)

Υποδομή πρωτεομικής ανάλυσης: συσκευή ηλεκτροφόρησης πρωτεϊνών, συσκευές ηλεκτροφόρησης δεύτερης διάστασης (2D-PAGE), σύστημα ανάλυση του ‘αποτυπώματος’ του πηκτώματος (Western Blotting), σύστημα σάρωσης και αποτύπωσης 2D-πηκτών, λογισμικό επεξεργασίας για 2D-PAGE.

Βασική Υποδομή: Επιτραπέζιες ψυχόμενες φυγόκεντροι, βαθιά κατάψυξη (-80°C), λοιποί καταψύκτες, Thermoblock, συσκευή παραγωγής πάγου, σύστημα παραγωγής υπερ-κάθαρου νερού, τράπεζα νηματικής ροής, τράπεζα φθορισμού (UV), υδατόλουτρο, διάφορα περιφερειακά (πολυπιπέτες, αυτόματες πιπέτες, πεχάμετρα, ζυγοί ακριβείας, αναδευτήρας φιαλών/μικροσωλήνων κτλ).

Υποδομή εγκατάστασης πειραμάτων και διαχείρισης φυτών και καρπών: θερμοκήπια, θάλαμος ανάπτυξης φυτών, ψυκτικοί θάλαμοι συντήρησης φρούτων, ψυχόμενος εργαστηριακός θάλαμος.

Υποδομή επεξεργασίας δεδομένων: δύο μονάδες Βαθείας Εκμάθησης (Deep Learning) για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, με κάρτες γραφικών 2x11Gb και 3584 πυρήνες CUDA

Υποδομή αυτόνομων οχημάτων: Husky robot Clearpath 75 kg payload καιThorvald robot

Υποδομή προσδιορισμού θέσης: RTK GPS Clearpath, Laser scanner (Hokuyo)

Υποδομή αισθητήτων παρακολούθησης καλλιεργειών: Cubert FireflEYE LS Hyperspectral (HS) κάμερα 450g για εναέρια παρακολούθηση καλλιεργειών (φασματικό εύρος: 475 nm – 925 nm, φασματικά κανάλια: 125 εύρους 5-10nm, και ανάλυσης 2 megapixel),  φασματογράφος VIS/NIR  της εταιρείας Specim V10

Υποδομή Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών:  δελταπτέρυγο ρομποτικό eBee με πολυφασματική, θερμική στο εγγύς υπέρυθρο και RGB κάμερα, και εξακόπτερο Taranis