• bg_page

PROTOFANOUSIS S.A

PROTOFANOUSIS S.A. |

Περιγραφή Φορέα

 

Από το 1928, τη χρονιά που η οικογένεια Πρωτοφανούση ξεκίνησε να ασχολείται με το εμπόριο και τη διακίνηση φρούτων, πολλά έχουν αλλάξει παγκοσμίως στον κλάδο. Από τα λεμονάδικα της Θεσσαλονίκης, μέχρι τη διοίκηση μίας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες στον Ελλαδικό χώρο, η ομώνυμη εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια, έχει να επιδείξει μία μόνιμη ανοδική πορεία και μία ευελιξία που της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτούς τους εντυπωσιακούς ρυθμούς. Το μυστικό βρίσκεται στις επενδύσεις και στη χρήση ολοένα και πιο σύγχρονων τεχνολογικά εργαλείων στη συγκομιδή, τη συντήρηση, τη συσκευασία, διακίνηση και την εξυπηρέτηση του πελάτη. Τα τελευταία (3) χρόνια οι επενδύσεις άγγιξαν τα 12.000.000€, ενώ επιπλέον 10.000.000€ έχει προγραμματιστεί να δαπανηθούν τα επόμενα χρόνια για νέες μονάδες παραγωγής, τυποποίησης και συντήρησης.

Από την αρχή της λειτουργίας της η Φρούτα Πρωτοφανούση προσανατολίστηκε στη δημιουργία ενός ισχυρού brand name, πηγαίνοντας κόντρα στην παγιωμένη αντίληψη ότι το ελληνικό φρούτο διακινείται ανώνυμο στις αγορές του εξωτερικού. Το brand PROTO αποτελεί πλέον μία μάρκα που υπογράφει μόνο την καλύτερη ποιότητα, χωρίς συμβιβασμούς.  Με τη δημιουργία της μάρκας ήρθε και η εξειδίκευση. Σήμερα η φήμη της εταιρείας στα ακτινίδια και τα κεράσια έχει εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα και στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται κολοσσοί διακίνησης και αλυσίδες όπως Costco, Jeronimo, Lidl, Tesco και Wellcome που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ΝΑ Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Πάνω από 30 εκατομμύρια κιλά φρούτων συντηρούνται, συσκευάζονται και διακινούνται από την PROTO κάθε χρόνο. Οι εγκαταστάσεις είναι όλες ιδιόκτητες και εκτείνονται σε 25.000 τμ συνολικής επιφάνειας. Περιλαμβάνουν ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στο Καλοχώρι, ψυκτικούς χώρους στην Πέλλα και την Πιερία καθώς και ένα κατάστημα στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. Από το 2007 η PROTO έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε ένα ακόμη φρούτο, το οποίο αποτελεί πλέον το τρίτο βασικό της εξαγωγικό προϊόν, τα επιτραπέζια σταφύλια.

Ως σύγχρονη επιχείρηση που κατανοεί σε βάθος τη σημασία της ποιότητας, η Πρωτοφανούσης εφαρμόζει ένα ολιστικό σύστημα ποιότητας το οποίο καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, από το χωράφι μέχρι την κατανάλωση. Επιπλέον η διασφάλιση της ποιότητας γίνεται πιο περίπλοκη όσο μεγαλώνει η διαχειριζόμενη ποσότητα μίας εταιρείας φρούτων και, ως εκ τούτου, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση. Οι μέθοδοι διασφάλισης της ποιότητας του σήμερα προϋποθέτουν ένα σύστημα πολλαπλών ελέγχων σε όλα τα στάδια της συσκευαστικής διαδικασίας.

Στην Πρωτοφανούσης οι έλεγχοι ξεκινάνε από το χωράφι, όπου πριν ακόμη την ανάπτυξη του καρπού γίνεται καταγραφή της εδαφολογικής κατάστασης, των κλιματικών συνθηκών, της πορείας των φυτών, της παρουσίας απειλών και ασθενειών, ώστε να υπάρξει πρόβλεψη πριν ακόμη την έκπτυξη των οφθαλμών και την εμφάνιση του καρπού. Οι καταγραφές συνεχίζονται καθ’ όλα τα στάδια ανάπτυξης, καταγράφεται και αξιολογείται η διαδικασία συγκομιδής και γίνονται τελικές μετρήσεις ώστε να προκύψει η αρχική αξιολόγηση. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται, επεξεργάζονται και αρχεοθετούνται με τη χρήση τεχνολογικών πληροφορικών συστημάτων που επιτρέπει τη μετατροπή όλου αυτού του όγκου πληροφοριών σε σύντομη και κατανοητή απεικόνιση της δεδομένης κατάστασης.

Η συσκευαστική διαδικασία παρουσιάζει τις δικές της προκλήσεις. Προκειμένου να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και εδώ η τεχνολογία δίνει τη λύση. Κάμερες υψηλής ανάλυσης, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών σημαντικής ισχύος και τα απαραίτητα λειτουργικά συστήματα παρέχουν στη εταιρεία τη δυνατότητα να τυποποιήσει το παραχθέν προϊόν, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των ποιοτικών κριτηρίων. Αξιοποιώντας παραμέτρους όπως το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα αλλά ακόμη και την κατάσταση της σάρκας των φρούτων με μη παρεμβατικές μεθόδους, οι αυτόματοι διαλογητές εντοπίζουν και απομακρύνουν καρπούς οι οποίοι δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Σύντομα θα μπορεί να γίνει χρήση μίας εξελιγμένης τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει τις μετρήσεις όλων των συστατικών του φρούτου, με απόλυτα ασφαλή τρόπο, παρέχοντας πληροφορίες που μπορούν να αξιολογήσουν ακόμη και τη γεύση του φρούτου. Πέραν όλων των πληροφοριών που συλλέγονται, καταγράφονται και αξιολογούνται, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την κατάσταση των αγροτεμαχίων, των φρούτων ή την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων, η σύγχρονη τάση στα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας είναι η αμφισβήτηση του ίδιου του Ποιοτικού Συστήματος.

Η αμφισβήτηση αυτή προκύπτει από την ανάγκη για βελτίωση και εξέλιξη, νοοτροπία που χαρακτηρίζει την φιλοσοφία της Πρωτοφανούση. Παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται πολλά Συστήματα Ποιότητας σε όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης όπως το BRC, IFS, ISO22000, GlobalGap, Grasp, Sedex, Smeta και άλλα, τα οποία ανανεώνονται σε ετήσια βάση στις τελευταίες εκδόσεις τους, η εταιρεία αναζητά συνεχώς περιθώρια βελτίωσης και αξιολογεί τα συστήματα που εφαρμόζει, είτε αυτά αφορούν σε Πιστοποιήσεις είτε εσωτερικές διαδικασίες.

Η Διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας αναζητούν μεθόδους βελτίωσης όχι μόνο με το να προσθέτουν νέες δικλείδες ασφαλείας ή επιπλέον ελέγχους αλλά αναπροσαρμόζοντας και αναδιανέμοντας πόρους ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες. Ο τρόπος σύνδεσης της διαθέσιμης πληροφορίας με την πρακτική εμπειρία είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία μεταβάλλεται σε πραγματικό χρόνο και επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων είτε σε καθημερινό επίπεδο είτε σε επίπεδο σχεδιασμού στρατηγικής.
 
Η Πρωτοφανούσης έχει δεσμευτεί απέναντι σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προμηθευτές, αγρότες και πελάτες, ότι η Ποσότητα, η Ποιότητα και η Διάρκεια είναι οι βασικοί άξονες που καθορίζουν τη Στρατηγική της και η Διασφάλιση όλων αυτών ταυτοχρόνως αποτελεί μονόδρομο για τη μελλοντική της εξέλιξη.
 
 

Σύντομα βιογραφικά της Ερευνητικής Ομάδας του φορέα

Ο Νικόλαος Παρδάλης M.ScM.BA είναι απόφοιτος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στον Αγροδιατροφικό κλάδο τα τελευταία 10 χρόνια και σήμερα έχει το ρόλο του Υπευθύνου Ποιότητας στην εταιρεία Φρούτα Πρωτοφανούση Α.Ε. Μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνος για το χειρισμό των μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας διαλογής και συσκευασίας Ακτινιδίων και Κερασιών, επιβλέπει το Προσωπικό καθώς και όλες τις διαδικασίες και αποτελέσματα του Ποιοτικού Ελέγχου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι επίσης Υπεύθυνος των Συστημάτων Ποιότητας BRC, IFS, GlobalGap, Grasp, SMETA και SEDEX.

 

Ο Αλέξανδρος Πρωτοφανούσης είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας την μακρά παράδοση της οικογενείας του, σήμερα διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φρουτα Πρωτοφανούση Α.Ε. και εκτελεί χρέη Εκτελεστικού Διευθυντή, έχοντας υπ’ ευθύνη του το σύνολο των λειτουργειών της εταιρείας. Μεταξύ άλλων επιβλέπει τη συνολική διαχείρηση (Επιμερισμός των Φρούτων στους Ψυκτικούς Θαλάμους με βάση τα αποτελέσματα του Ποιοτικού Ελέγχου, κατανομή των παρτίδων ανά πελάτη και προορισμό, επίβλεψη των αναλωσίμων και Υλικών Συσκευασίας και συνολική επίβλεψη όλης της εταιρικής λειτουργίας) περισσότερων από 13.000 τόνoυς Ακτινιδίων, 5.000 τόνoυς Κερασιών και περισσότερα από 200 άτομα μονίμων και εποχιακών υπαλλήλων.