• bg_page

Ερευνητές

  • blog-img

    Δρ. Αθανασιος Μολασιωτης

    24 May 11:17:00 AM

    Έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος ερευνητικής ομάδας, σε 28 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ διατέλεσε κριτής σε 188 επιστημονικά άρθρα σε 64 περιοδικά καθώς και σε διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει μετα-εκπαιδευτεί στη Γαλλία (CNRS-Bayer Crop Science Joint Laboratory, Lyon και INRA-Versailles-Grignon) σε τεχνικές πρωτεομικής και μεταβολομικής ανάλυσης. Mέλος της συμβουλευτικής ομάδας (Advisory Committee) της πλατφόρμας «Αγροδιατροφής» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και μέλος επίσης του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) της ΓΓΕΤ. Προέδρος της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ). Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου της Εμβληματικής δράσης ‘Οι δρόμοι της Ελιάς’. Το ερευνητικό του έργο αφορά τη φυσιολογία των οπωροφόρων δένδρων και τη βιολογία των καρπών και περιλαμβάνει 68 δημοσιευμένες εργασίες στο Science Citation Index (SCI), 5 κεφάλαια βιβλίων, 38 και 72 αντίστοιχα ανακοινώσεις σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια, ενώ έχει λάβει συνολικά 1803 αναφορές (h index = 23).

    Web-site CV: https://www.researchgate.net/profile/Athanassios_Molassiotyis

  • blog-img

    Δρ. Μοσχου Δημητριος

    30 Jun 05:02:00 PM

     Έχει 27 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη αισθητήρων και συστημάτων αποφάσεων για την εξέταση της κατάστασης των φυτών με αυτοματοποιημένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές βιοσυστημάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία και τις εφαρμογές της βιο-εμπνευσμένης επεξεργασίας πληροφοριών, της νευροεπιστήμης, της αυτο-οργάνωσης και της υπολογιστικής νοημοσύνης και ειδικότερα τις εφαρμογές αυτών των τεχνικών στον ευφυή έλεγχο, την αναγνώριση προτύπων, τη σύντηξη δεδομένων, την ασφάλεια των τροφίμων και την ιχνηλασιμότητα και τη γνωσιακή ρομποτική. Είναι συγγραφέας ερευνητικής μονογραφίας για τα αυτο-οργανωτικά δίκτυα και συστήματα μάθησης (Δημήτριος Μόσχου, "Τεχνητοί νευρωνικοί χάρτες", ISBN: 978-3639150568, 2009) και είναι συγγραφέας σε πάνω από 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια συλλογικών τόμων και εργασίες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων (με αποτέλεσμα 2600+ παραπομπές, h index = 25). Έχει συμμετάσχει σε 50 ερευνητικά έργα. Είναι συντονιστής σε 2 Ηorizon2020 (2019-2023).

    Πλήρες βιογραφικό από εδώ

  • blog-img

    Δρ. Ιωαννης Γανοπουλος

    5 Mar 10:17:00 AM

    Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην γενετική και βελτίωση των φυτών, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Ανέπτυξε τη μεθοδολογία για την ταυτοποίηση φυτικών ειδών όπως είναι σημαντικά προϊόντα ονομασίας προελεύσεως (ΠΟΠ) φάβα Σαντορίνης, Φασόλια Πρεσπών, τυρί Φέτα ελαιόλαδο κ.α., και την ιχνηλασιμότητα τους και την ανίχνευση πιθανής νοθείας σε εμπορικά προϊόντα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Γενετική και Γονιδιωματική Τεχνολογία και των εφαρμογών τους, στη Γενετική και Μοριακή Βελτίωση, στην αποτίμησης της Βιοποικιλότητας και των Γενετικών Πόρων της Βιοτεχνολογίας και Γενετικής Μηχανικής και στην παραγωγής και τον ελέγχο τροφίμων ιδιαίτερα με την αξιοποίηση μοριακών διαγνωστικών μεθόδων. Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από φορείς της χώρας μας (ΙΝ.Ε.Β./ΕΚΕΤΑ, ΑΠΘ) καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ογδόντα πέντε (85) άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (SCI). Ο συνολικός IF= 153 με h-index=19. Τα άρθρα αναφέρονται σε μελέτες σχετικές με την γενοτύπηση ποικιλιών με μοριακούς δείκτες, την αποτίμηση της γενετικής ποικιλότητας των κυριότερων καλλιεργούμενων φυτών και δένδρων του ελλαδικού χώρου με ουδέτερους και λειτουργικόυς μοριακούς δείκτες, την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αυθεντικοποίηση των κυριότερων Π.Ο.Π. προϊόντων όπως το κεράσι ´Τραγανά Εδέσσης´, το μοριακό χαρακτηρισμό των φυτογενετικών πόρων της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, τη γενετική και επιγενετική ρύθμιση στα φυτά. Η πρωτοπόρος μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από τον ίδιο για την αυθεντικοποίηση και ποσοτική ταυτοποίηση των φυτικών ποικιλιών και ειδών σε επεξεργασμένα τρόφιμα εφαρμόστηκε ακόμη σε ζωικά προϊόντα αλλά και σε βακτήρια και μύκητες. Συνεργάζεται ερευνητικά με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝ.Ε.Β.) του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. και το ΑΠΘ. Η δουλειά του περιλαμβάνει τη χρήση μοριακών δεικτών για την αποτίμηση και την καταγραφή της γενετικής ποικιλότητας των κυριότερων καλλιεργούμενων φυτών και δένδρων που θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για τη μοριακή βελτίωση τους, την αλληλούχηση ολόκληρου γονιδιώματος ποικιλιών κερασιάς και κολοκυθιάς, την ανάλυση του μεταγραφήματος μεγαλόκαρπων και μικρόκαρπων ποικιλιών κολοκυθιάς, τη μελέτη των επιγενετικών και μοριακών μηχανισμών που επάγονται κατά τον εμβολιασμό καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων στοιχειοθέτησης του γονιδιώματος (genome editing).

     

    Ηλεκτρονικό CV: https://www.researchgate.net/profile/Ioannis_Ganopoulos 

  • blog-img

    Δρ. Γεωργια Τανου

    5 Mar 10:17:00 AM

    Απόφοιτος και στη συνέχεια διδάκτορας της Γεωπονική Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών της βραβεύτηκε δύο φορές με υποτροφία αριστείας. Εκπαιδεύθηκε στην τεχνική της πρωτεομικής ανάλυσης σε οπωροφόρα δέντρα στο Εργαστήριο Mixte CNRS-Bayer Cropscience UMR 2847, Λυών (Γαλλία). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στον INPPO (International Plant Proteomics Organization). Από το 2008 έως το 2017 συντόνισε ή εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε 15 ερευνητικά προγράμματα και σε 2 Ευρωπαϊκές Δράσεις. Έχει διδάξει ως ΠΔ 407 και ως Επιστημονικός και Εργαστηριακός συνεργάτης σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ διάφορα μαθήματα. Είναι συγγραφέας 39 επιστημονικών άρθρων σε περιοδικά του SCI, συγγραφέας 2 κεφαλαίων ξενόγλωσσων βιβλίων και 80 δημοσιεύσεων σε Διεθνή και Εθνικά συνέδρια σε θέματα που αφορούν τη βιολογία οπωροφόρων δέντρων και καρπών. Το δημοσιευμένο της έργο έχει λάβει 1457 αναφορές που αντιστοιχούν σε h index: 20, ενώ συγκεντρώνει IF: 148.63. Διετέλεσε κριτής 95 άρθρων σε 29 Διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board) σε 3 περιοδικά του SCI.

    Web-site CV: https://www.researchgate.net/profile/Georgia_Tanou

  • blog-img

    Δρ. Χρηστος Μπαζακος

    5 Mar 10:17:00 AM

    Το ερευνητικό του έργο αφορά την γενετική και γονιδιωματική φυτών. Στην διδακτορική του έρευνα, στο τμήμα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, μελέτησε τη γονιδιακή έκφραση της ελιάς σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης χρησιμοποιώντας μικροσυστοιχίες cDNA και μεθόδους αλληλούχησης μεγάλης κλίμακας. Στη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Institute Jean-Pierre Bourgin (IJPB) του INRA στις Βερσαλλίες Γαλλίας, απο το 2012-2016, επικεντρώθηκε στην γενετική ανάλυση της φυσικής παραλλακτικότητας που σχετίζεται με μεταγραφική ρύθμιση και απόκριση της αύξησης του φυτού-προτύπου, Arabidopsis thaliana, στο περιβάλλον, συνδυάζοντας προσεγγίσεις ποσοτικής γενετικής και γονιδιωματικής φυτών με την χρήση πλατφορμών φαινοτύπησης μεγάλης κλίμακας. Η μεταδιδακτορική του έρευνα στο Max Planck Institute for Plant Breeding Research στη Κολωνία Γερμανίας, αφορά τη μελέτη της αναπτυξιακής βάσης της αγενούς αναπαραγωγής του φυτού Cardamine resedifolia με ριζικούς βλαστούς, χρησιμοποιώντας πλήθος τεχνικών μοριακής γενετικής όπως επεξεργασία γονιδιώματος (genome editing), αλληλούχηση RNA από μοναδιαίο κύτταρο (Single-Cell RNA-Seq), χαρτογράφηση γονιδιακών τόπων ποσοτικών ιδιοτήτων (QTL mapping) και μελέτες γενετικής συσχέτισης σε γονιδιωματική κλίμακα (Genome-Wide-Association-Studies, GWAS). Από τον Ιούλιο του 2018 ο Χρήστος Μπαζάκος είναι δόκιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με γνωστικό αντικείμενο τη ‘Γενετική Βελτίωση Φυλλοβόλων Δένδρων’.Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 18 δημοσιευμένες εργασίες στο Science Citation Index (SCI), 2 κεφάλαια βιβλίων, 11 και 18 αντίστοιχα ανακοινώσεις σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια, ενώ έχει λάβει συνολικά 479 αναφορές (h index = 11).